Моята количка 0
Зитромакс (Азитромицин)

Зитромакс (Азитромицин)

Зитромакс е бактериостатичен антибиотик, който се използва активно в клиничната практика за лечение на инфекциозни заболявания. Това е едно от най-често използваните лекарства днес, включително при лечението на често срещани инфекции като пневмония, причинена от COVID-19.

С помощта на Зитромакс симптомите могат да бъдат облекчени и повечето умерени инфекциозни процеси могат да бъдат спрени в рамките на 3-5 дни. Този антибиотик обаче не е панацея за всички заболявания, така че е важно да прочетете инструкцията за употреба, разработена от нашите експерти.

Активна съставка: Azithromycin

 • Доставка 4-9 дни
 • Начини за плащане
Безплатна доставка за поръчки над 390.53лв
Срещу косопад
Антидепресанти
Алкохолизъм
Мускулни релаксанти
Противогъбични препарати

Зитромакс генеричен

Описания

Информация за препарата

 • Търговско название: Зитромакс;
 • Активна съставка: Азитромицин;
 • Производител: Pfizer.

Зитромакс и неговата активна съставка азитромицин

Зитромакс е търговското наименование на Азитромицин. Това е антибиотик с широк спектър на действие, който засяга чувствителната към него патогенна микрофлора.

Чувствителната към азитромицин микрофлора включва:

 • Грам-положителна патогенна микрофлора, по-специално повечето видове стрептококови инфекции;
 • Грам-отрицателна патогенна микрофлора;
 • Анаеробни организми;
 • Отделна група бактерии: възбудители на хламидия, пневмония, микобактерии, възбудители на борелиоза и пикочо-половите инфекции.

Широк спектър от неговата фармакологична активност се осигурява от уникалната молекулярна структура на азитромицин.

За разлика от други макролидни антибиотици, азитромицин има повишена резистентност в кисела среда. Този показател надвишава киселинната устойчивост на Еритромицин с 300 пъти. Това позволява да се постигне:

 • По-висока бионаличност на активното вещество от кръвта;
 • Най-добрите антибактериални показатели в сравнение с подобни лекарства от групата на макролидите.

Съответно, при избора на антибиотик, в повечето случаи лекарят ще препоръча Зитромакс. Днес Зитромакс може да бъде купен онлайн от всяка точка на света.

Накратко, механизмът на фармакологичното действие на Зитромакс е, че той нарушава процесите на протеинов синтез в бактериалните клетки. Без протеин (хранително вещество) бактериите бързо губят способността си да се възпроизвеждат и умират.

Показания за употреба

На първо място, Зитромакс е особено ефективен при респираторни инфекциозни заболявания (фарингит, тонзилит, отит на средното ухо (включително отит), скарлатина, синузит, хроничен и остър бронхит, пневмония). Тъй като инфекциите на горните и долните дихателни пътища често са свързани с атипичнипатогени, не всички антибиотици могат да се борят с бактериите толкова ефективно, колкото този.

Но това далеч не са всички заболявания, при които този антибиотик може да се използва успешно. Купуването на Зитромакс онлайн се препоръчва при следните състояния:

 • Инфекциозни кожни заболявания: акне, повтарящи се еризипели, инфектирани дерматози;
 • Възпалителни заболявания на пикочно-половата система и бъбреците: ранен стадий на лаймска болест, уретрит, вагинит, цистит, пиелонефрит;
 • Инфекциозни усложнения на обструктивна белодробна болест;
 • Язвени заболявания на половите органи;
 • Трахома.

Възможно е да се използва Зитромакс за различни щамове на инфекция с COVID-19.

Като помощна терапия може да се използва и при лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от Helicobacterpylori.

Помага за неутрализиране на активността на патогенната микрофлора, като по този начин ускорява процеса на заздравяване на язви и ерозии по лигавиците на стомашно-чревния тракт.

Как да се купи Зитромакс

Можете да купите Зитромакс по два начина:

 • Отидете до най-близката аптека с рецепта от лекар;
 • Поръчайте Зитромакс онлайн с доставка до дома си.

Първият метод е класически и познат на повечето хора. Но придобиването на Зитромакс онлайн дава доста предимства.

Ниската цена е един от ключовите аргументи в полза на онлайн купуването на Зитромакс. В местните аптеки цената на антибиотиците е надценена няколко пъти. Това се дължи на спецификата на фармацевтичната индустрия: логистика, бизнес лицензи, поддръжка на складове, заплати, маркетингови разходи и др.

Онлайн аптеките доставят Зитромакс директно от складовете на производителя. По този начин се изключват разходите, характерни за местните аптеки. Можете да купите Зитромакс онлайн 3-4 пъти по-евтино, отколкото в местна аптека. И всичко това е само защото цената на Зитромакс се формира без огромни маржове.

Схема на приемане и дозиране

Зитромакс може да се използва както като част от комбинирана антибиотична терапия, така и като самостоятелно лекарство при лечение на инфекции.

Схемата на лечение зависи от няколко фактора, като:

 • Възраст на пациента;
 • Телесно тегло на пациента;
 • Вид на възбудителя на инфекцията;
 • Локализация на инфекцията.

Въз основа на тези показатели се избира индивидуална антибиотична терапия. Зитромакс/азитромицин най-често се приема под формата на таблетки, тъй като те осигуряват бърза абсорбция от стомашно-чревния тракт. В същото време бионаличността на активното вещество при перорално приложение е около 38% при доза от 250 мг.

Таблетките Зитромакс съдържат 100 мг, 250 мг и 500 мг азитромицин.

Колкото по-висока е дозата, толкова по-висока е бионаличността и плазмената концентрация на азитромицин.

Схемата на дозиране на Зитромакс при възрастни и деца над 12 години и с тегло над 45 кг:

 • Инфекции на дихателната система: 1 таблетка Зитромакс 500 мг 3 пъти дневно в продължение на 3 дни;
 • Инфекции на пикочните пътища: еднократна доза от 1 г или 1 таблетка Зитромакс 500 мг в продължение на 3 дни;
 • Кожни инфекции: първия ден 1 г, след това 500 мг дневно в продължение на 4-5 дни;
 • В случай на антибиотична терапия за Helicobacterpylori, Зитромакс трябва да се приема в доза от 1 г дневно в продължение на 3 дни.

Режим на дозиране на Зитромакс при деца под 12 години и с тегло под 45 kg:

 • Независимо от вида на инфекцията, дозировката на Зитромакс за деца се изчислява по формулата: 10 мг на 1 кг телесно тегло. Получената дневна доза се разделя на 3 части и се приема на интервали от 6-8 часа. Лечението трябва да продължи 3 дни.

Продължителността на лечението се определя въз основа на клиничната картина и симптомите, но в повечето случаи употребата на азитромицин не надвишава 3-5 дни.

Препоръки за употреба

Таблетките Зитромакс трябва да се приемат на празен стомах или между храненията (интервалът между храненията и приема на антибиотика трябва да бъде 2 часа). Приемайте всяка таблетка с пълна чаша вода.

Водата ускорява преминаването на таблетката в червата и усвояването на активното вещество в кръвта. Когато приемате лекарството веднага след хранене, бионаличността на азитромицин може да намалее.

Пропускане на приемане на лекарството

Спазването на интервала на дозиране е изключително важно за ефективно лечение. Ако пропуснете следващата доза Зитромакс, не вземайте веднага двойна или тройна доза. Ако следващата доза е след поне 6 часа, вземете таблетката веднага щом си спомните. Ако остават 2-3 часа преди следващата доза, изчакайте дотогава и продължете лечението по схема.

Противопоказания

ВАЖНО!

По време на лечението със Зитромакс е противопоказан алкохол. Взаимодействието между лекарството и алкохола може да предизвика алергична реакция и редица други сериозни странични ефекти. Това е особено опасно за пациенти с чернодробни патологии.

В противен случай противопоказанията за приемане на Зитромакс са типични за макролидните антибиотици и са следните:

 • Не се препоръчва приемане на лекарството в случай на чернодробна недостатъчност;
 • При хронични заболявания на сърдечно-съдовата система първо трябва да се консултирате с кардиолог;
 • Деца и юноши под 14-годишна възраст не се препоръчват да приемат лекарството перорално.

Като изключение приемането на лекарството е възможно само ако няма алтернативни лекарства с еднаква ефективност и рискът от инфекция е по-висок от риска от развитие на възможни странични ефекти.

Приемане на Зитромакс по време на бременност

По време на бременност лекарството Зитромакс обикновено не се предписва. Употребата му е препоръчителна само в изключителни случаи, когато ползата за майката надвишава потенциалния риск за плода.

Ако една жена е принудена да приема Зитромакс по време на кърмене, тогава по време на лечението е необходимо да се премине към изкуствено кърмене.

Странични ефекти

Зитромакс се понася добре от повечето пациенти. Страничните ефекти са леки или умерени.

Сред най-честите нежелани реакции:

 • диария (5% от случаите);
 • гадене и коремна болка (3% от случаите);
 • повръщане (3% от случаите);
 • слабост (3% от случаите).

Като правило, страничните ефекти се появяват или поради предозиране, или поради неспазване на предпазните мерки: прием на лекарството на хора с чернодробни патологии, прием на лекарството с алкохол и др.

Азитромицин: взаимодействие с други лекарства

Фармакологичната безопасност на азитромицин зависи главно от това колко стриктно пациентът спазва инструкциите за употреба. Взаимодействието на Зитромакс с някои лекарства може да причини сериозни странични ефекти или да сведе до минимум терапевтичния ефект на антибиотика.

Поради тази причина, преди да започнете да приемате Зитромакс, уведомете вашия лекар или фармацевт за всички лекарства, които приемате в момента и получете потвърждение за тяхната съвместимост:

 • Антиацидите значително намаляват абсорбцията на азитромицин в стомашно-чревния тракт. В резултат на това се намалява бионаличността на лекарството и съответно неговият антибактериален ефект.
 • Бактериостатичните антибиотици засилват ефекта на азитромицин, а бактерицидните антибиотици намаляват терапевтичните свойства.
 • Азитромицин взаимодейства със следните лекарства и повишава концентрацията им в кръвната плазма: Циклосерин, Метилпреднизолон, индиректни антикоагуланти, Циклоспорин, Бромокриптин, Теофилин. В резултат на това се увеличава токсичността на тези вещества за черния дроб и бъбреците, което може да провокира странични ефекти.

Условия за съхранение

Да се съхранява на сухо и тъмно място, недостъпно за деца, при температура не по-висока от 25°C.

Най-доброто предложение за Зитромакс онлайн на пазара

Купувайки Зитромакс в нашата онлайн аптека, вие бързо ще получите поръчката си и ще можете да започнете лечението навреме. Ние предлагаме на нашите клиенти високо ниво на обслужване, денонощна поддръжка и ниски цени за Зитромакс онлайн.

Можете да купите Зитромакс без рецепта при първите симптоми на заболяване, изискващо антибиотици. Поръчката се обработва само с 2-3 щраквания.

Ние предлагаме висококачествена услуга, която няма да намерите в други сайтове. Ние ценим вашето здраве и здравето на вашите близки. Ние полагаме всички усилия, за да гарантираме, че нашите лекарства ви помагат да се преборите с каквато и да е болест.

Общи препоръки за Зитромакс генеричен

 • И
  Ивелин
  Проверен коментар

  Зитромакс ми помогна да се отърва от някои много неприятни симптоми, малко се притеснявах, че е грип. Стана ми по-добре и симптомите не се върнаха. Много съм доволен от това.

 • А
  Асен
  Проверен коментар

  Поради Covid имах пневмония. Лекарят веднага предписа Зитромакс. След 4 дни ми направиха рентгенова снимка и лекарят каза, че болестта не прогресира. Този антибиотик ми помогна и съм щастлив, че успях да спра Covid много бързо.

 • МУ
  Миглена Урум
  Проверен коментар

  Съпругът ми често получава възпаление на дихателните пътища, защото е чувствителен към студа. Зитромакс помага много добре при силна кашлица или затруднено дишане. Приемаме лекарството за пневмония или инфекциозен бронхит. И то работи.

 • С
  Силвия
  Проверен коментар

  Предписаха ми Зитромакс докато бях в болницата с пневмония поради Covid. Преди това пих друг антибиотик, но не ми помогна. След приема на Зитромакс определено се почувствах по-добре.

 • И
  Ивайло
  Проверен коментар

  Доколкото знам, Зитромакс е най-доброто решение за Covid. Само това лекарство може бързо да спре пневмонията. Ако Зитромакс вече не помага, на пациента се предписват хормонални лекарства. Жена ми е медицинска сестра и каза, че Зитромакс трябва винаги да е под ръка в това трудно време на пандемията.

 • ДМ
  Данка Митрова
  Проверен коментар

  Не знам на кого да благодаря за това, но Зитромакс наистина ме спаси по време на Covid-19. Имах температура 39, треска и дишах много тежко. Точно 3 дни приемах Зитромакс преди да се почувствам по-добре. Това наистина е магическо лекарство. Може би, ако не беше този антибиотик, щях да отида в болницата.

 • С
  Стилян
  Проверен коментар

  Преди използвах Зитромакс за лечение на някои здравословни проблеми и беше предписан на други членове на семейството ми. Наскоро имах ушна инфекция с някои други придружаващи симптоми, както и главоболие. В моя случай може да са необходими няколко дни, докато инфекцията изчезне напълно с използване на Зитромакс.

 • П
  Полина
  Проверен коментар

  Здравейте! Зитромакс е единственото лекарство, което използвам за симптоми, свързани с настинка.

 • СА
  Станислав Арнаутски
  Проверен коментар

  Използвам Зитромакс, ако симптомите на настинка са твърде силни. Иначе предпочитам да се възстановявам сам.

 • Н
  Никола
  Проверен коментар

  Нашият семеен лекар предписа Зитромакс много пъти. Той няма странични ефекти.