Моята количка 0
Глюкофаж (Метформин)

Глюкофаж (Метформин)

Глюкофаж е едно от най-разпространените лекарства с антихипергликемична активност. Лекарството е известно със своята надеждност при понижаване на нивата на кръвната захар до безопасни граници. Механизмът на действие на Глюкофажe се различава от този на другите перорални лекарства за понижаване на захарта.

Основната задача на Глюкофаж е да контролира оптималното ниво на кръвната захар за дълъг период от време. Освен това, препаратът осигурява контрол върху хипергликемията и след хранене не позволява на нивата на глюкозата да се повишат до критично значение.

В различни клинични изпитвания и постмаркетингови проучвания Глюкофаж е показал добър профил на безопасност за различни групи пациенти с диабет тип 2 с различна тежест.

Активна съставка: Metformin

 • Доставка 4-9 дни
 • Начини за плащане
Безплатна доставка за поръчки над 390.53лв
Срещу косопад
Антидепресанти
Алкохолизъм
Мускулни релаксанти
Противогъбични препарати

Глюкофаж генеричен

Описания

Информация за препарата

 • Търговско название: Глюкофаж;
 • Aктивна съставка: Метформин;
 • Производител: Merck.

Глюкофаж и неговата активна съставка Метформин

Метформин е медицинското наименование на активната съставка на таблетките Глюкофаж. В допълнение, хапчетата съдържат помощни вещества, които осигуряват необходимата скорост на разтваряне в течна среда.

Поради уникалната молекулярна структура, Глюкофаж се сравнява благоприятно с други хипогликемични средства. Лекарството не причинява:

 • Хипогликемия (понижаване на нивата на кръвната захар до критично ниски стойности);
 • Хиперинсулинемия (високи нива на инсулин в кръвта).

Това са две очевидни предимства пред някои други лекарства с по-ниска степен на фармакологична безопасност. Таблетките Глюкофаж могат да съдържат 300 мг, 500 мг, 850 мг или 1000 мг Метформин. Това активно вещество е класифицирано като антихипергликемично средство. Той действа предимно в черния дроб, като намалява производството на глюкоза.

Лекарството има няколко терапевтични ефекти:

 • Подобрява глюкозния толеранс, като намалява нивата на кръвната захар преди, по време и след хранене;
 • Не стимулира производството на инсулин, секрецията на този хормон остава непроменена;
 • Намалява чернодробната глюконеогенеза (синтез на глюкоза от невъглехидратни компоненти);
 • Повишава инсулиновата чувствителност в скелетните мускули и други тъкани;
 • Забавя и намалява усвояването на глюкозата от стените на тънките черва.

По време на лечението се наблюдава и благоприятен ефект върху липидния метаболизъм. Нивото на триглицеридите се понижава, когато се измерва на празен стомах. Високите нива на този вид мазнини повишават риска от увреждане на големите кръвоносни съдове (атеросклероза) и други сърдечно-съдови заболявания.

Комбинацията от всички терапевтични ефекти на лекарството ви позволява да постигнете адекватен гликемичен контрол.

Показания за употреба

Антихипергликемичните ефекти на Глюкофаж са експериментално доказани и клинично потвърдени. Това лекарство е безопасно и високоефективно за лечение на:

 • Диабет тип 2.

Целта на използването на това лекарство е да помогне на хората да преодолеят съществуващите проблеми с високо ниво на кръвната захар и да подобрят здравето в дългосрочната перспектива.

Подходящ е за пациенти с наднормено тегло, тъй като един от ефектите му (не при всички пациенти) е загубата на апетит. Продължителната употреба на лекарството може да помогне за намаляване на риска от усложнения, свързани с хипергликемия.

Къде да купя Глюкофаж? Възможни варианти

Метформин се е доказал като подходящ препарат за лечение на диабет тип 2. Все повече хора обаче искат да закупят Глюкофаж онлайн, защото тази опция е много по-изгодна.

Например, цената на една таблетка Метформин онлайн в нашата аптека е 3-4 пъти по-ниска, отколкото в градските аптеки. В същото време ние предлагаме оригинални таблетки от производителя и всяко лекарство има сертификати за качество. Купувайки Глюкофаж в нашата аптека, Вие спестявате много пари всеки месец. Като се има предвид, че лекуване на диабета обикновено се продължават през целия живот, ние можем да Ви помогнем да намалите значително разходите си за лечение.

Схеми за приемане и дозировка

Това лекарство може да се използва както в комбинирана терапия (например, с инсулин), така и като самостоятелно лекарство при лечението на диабет. Глюкофаж трябва винаги да се приема по време на хранене или веднага след хранене.

Схема на лечение може да зависи от няколко фактора, като:

 • Възраст;
 • Терапевтичен отговор;
 • Други медицински състояния.

За възрастни

Преди лечението е важно да определите правилната доза за Вас. Ако нямате други сериозни здравословни проблеми и не приемате други лекарства, можете да използвате следните начални дози Глюкофаж:

 • 500 мг;
 • 850 мг.

Началните дози обикновено се приемат два или три пъти на ден.

Продължителността на високо ниво на глюкоза в кръвта може да показва недостатъчна доза Глюкофаж и липса на оптимални терапевтични ефекти.

Постепенното увеличаване на дозата (с 500 мг или 850 мг на стъпки от 1,5-2 седмици) и достигането на максимална доза от 3000 мг осигуряват дългосрочен контрол на диабета.

Терапевтичният отговор на лечението е зависим от дозата и варира от пациент на пациент. Определянето и коригирането на дозата трябва да се оценяват индивидуално.

За деца (лекарството не се препоръчва за употреба при деца под 10 години)

В съответствие с препоръките на децата се предписват по-ниски дози Глюкофаж, отколкото на възрастните. Интервалът между дозите на лекарството също може да се различава.

 • Началната доза е 500 мг два пъти дневно.
 • След една седмица и всяка следваща седмица от лечението дозата трябва да се увеличава с 500 мг.
 • Като се има предвид ефекта от лечението и други медицински състояния, дозата обикновено се увеличава до максимум 2000 мг на ден.

Обикновено терапевтичният ефект на Глюкофаж се забелязва след няколко седмици. Така че в началото няма да видите голяма разлика в намаляването на симптомите на диабета. Продължете да приемате хапчетата през това време. Ако се притеснявате дали лекарството помага, посетете Вашия лекар, но не спирайте лечението.

Показания за употреба

Можете да приемате таблетки Глюкофаж по всяко време на деня, за предпочитане по време на хранене или непосредствено след хранене. Препоръчително е да изберете постоянно време за прием. По този начин лекарството ще действа по-добре и ще има по-малък шанс да забравите да го приемете.

Филмирани таблетки Глюкофаж се приемат цели с чаша вода. Не ги чупете и не ги дъвчете. Ако е предписано лечение на дете, уверете се, че то или той/тя поглъща таблетката веднага, без да я дъвче.

Общи препоръки:

 • Ако приемате една доза на ден, приемайте я сутрин (закуска);
 • Ако разделите дозата на две части, приемайте ги сутрин (закуска) и вечер (обяд);
 • Ако разделите дозата на три части, приемайте ги сутрин (закуска), на обяд (ланч) и вечер (вечеря);
 • По-добре е дозите от 2000 мг и по-високи да се разделят на 3 части;
 • Ако имате впечатлението, че ефектът на лекарството е твърде силен или твърде слаб, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Освен ако не е препоръчан от Вашия лекар, Глюкофаж не трябва да се комбинира с други антидиабетни лекарства, за да се засили ефектът.

Приемът на Глюкофаж не може да замени здравословния начин на живот. Продължете да спазвате диета, препоръчана от Вашия лекар, и да спортувате редовно.

Уверете се, че винаги имате достатъчно лекарства. Поръчайте Глюкофаж онлайн предварително, за да не ви свършат хапчетата.

Пропускане на приемане на лекарството

Избягвайте приема на двойни дози или пропускане на дози. Ако забравите да приемете таблетка в обичайното време, пропуснете тази доза и следвайте стандартния режим на дозиране, освен ако Вашият лекар не е посъветвал друго.

Противопоказания

Въпреки че Глюкофаж може да бъде много ефективен за лечение на диабет, максималните дози и стандартните режими на дозиране не се препоръчват за всички.

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако:

 • Имате сърдечно-съдови заболявания;
 • Планирана е операция под анестезия;
 • Използвате някакви медикаменти, и нарушена е бъбречната функция;
 • Планирана е контрастна рентгенография;
 • Имате дефицит на витамин В12.

По време на лечението прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от сериозни усложнения (включително лактатна ацидоза), особено в случай на недохранване.

Приемане на Глюкофаж по време на бременост

По време на бременност обикновено се предписва инсулин, за да се поддържат нивата на кръвната захар възможно най-близо до нормалното.

Ако сте бременна или кърмите и искате да започнете или да продължите да приемате Глюкофаж, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Възможни странични ефекти

При лечение на диабет тип 2, безопасността е основен приоритет. Въпреки това, понякога са възможни нежелани реакции.

Поради тази причина, когато използвате което и да е лекарство, трябва да сте запознати с потенциалните странични ефекти, за да можете да реагирате по подходящ начин, ако някой от тях се прояви. Наблюдавайте всякакви необичайни реакции, които се появяват по време на лечението.

Следният списък съдържа нежелани реакции, които са относително чести при употребата на Глюкофаж:

 • Повръщане;
 • Гадене;
 • Умора;
 • Диария;
 • Метеоризъм;
 • Храносмилателни проблеми;
 • Дискомфорт в корема;
 • Главоболие.

В редки случаи може да почувствате по-малко глад и да откриете, че вкусът на храната е различен. Тези проблеми трябва да се разрешат за няколко дни или седмици.

Стомашно-чревните нежелани реакции най-често се появяват в началото на терапията и е много вероятно да преминат спонтанно. Ако те са твърде тежки или причиняват дискомфорт, трябва да помислите за разделяне на общата дневна доза на 2-3 части.

Метформин: взаимодействие с други лекарства

Клинично значими лекарствени взаимодействия, включващи Метформин, са редки. Въпреки това, Глюкофаж може да взаимодейства с редица лекарства и вещества:

 • Нифедипин (използван за лечение на някои видове ангина);
 • Фуроземид (диуретик, използван за лечение на подуване);
 • Катионни лекарства (органични катионни транспортери);
 • Глибурид (използван за лечение на диабет тип 2);
 • Лекарства и вещества, повишаващи кръвната захар.

Според клинични проучвания Глюкофаж може да взаимодейства (повиши чувствителността) с инсулин. И двете лекарства могат да се приемат заедно. В случай на комбинирано лечение препоръчителната схема на дозиране на Глюкофаж обикновено не се променя, докато стандартните дози инсулин могат да бъдат намалени.

Това не е изчерпателен списък на възможните лекарствени взаимодействия.

Условия за съхранение

Съхранявайте Глюкофаж при стайна температура между 20°C и 25°C. Не замразявайте лекарството. Съхранявайте го на тъмно място. Не съхранявайте лекарството в банята и на други места, където температурата и влажността могат да се променят.

Най-добрата оферта за Глюкофаж онлайн на пазара

В нашата аптека можете бързо да поръчате Глюкофаж онлайн и не е необходимо да предоставяте рецепта за това. Имайте предвид, че закупуването на Глюкофаж онлайн спестява пари, но не замества консултацията с лекар. Ако не сте приемали това лекарство преди и имате някакви въпроси относно лечението или режима на дозиране, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар.

При поръчка на таблетки Глюкофаж 300, 500, 850 или 1000 мг в нашата онлайн аптека Вие спестявате пари и време. За да направите поръчка, имате нужда от не повече от 5 минути свободно време.

Предлагаме на нашите клиенти ниски цени и широка гама от услуги. Всеки член на нашия екип се ангажира да предоставя възможно най-доброто обслужване на клиентите, така че да сте абсолютно сигурни, че получавате надеждни лекарства, които са ви необходими, за да поддържате високо ниво на качеството на живота си.

Общи препоръки за Глюкофаж генеричен

 • ХА
  Христо Арабаджиев
  Проверен коментар

  Поръчвам Глюкофаж онлайн за трети път, поръчките пристигат навреме. Досега има добри резултати, хапчетата си струват парите, все още ги използвам.

 • ЦС
  Цветан Симеонов
  Проверен коментар

  Купих Глюкофаж за контрол на нивата на кръвната захар. Страхотно онлайн обслужване, бърза доставка и добро лекарство, благодаря.

 • ТБ
  Тодор Бояджиев
  Проверен коментар

  Това лекарство направи живота ми по-добър. Приемам хапчета от 850 мг три пъти на ден. Кожните обриви се появяват по-рядко.

 • АК
  Асен Касабов
  Проверен коментар

  Предимството на това лечението е, че нивото на кръвната захар, което е много високо в началото на лечението, намалява до контролирано ниво.

 • ДР
  Димитър Радев
  Проверен коментар

  Дразни ме, когато на хората им липсва елементарна логика и критично мислене. Защото, ако Глюкофаж предизвиква странични ефекти при някои хора, те казват, че никой не трябва да приема това лекарство. Единственият ми брат приема Глюкофаж от 5 години и това не е най-големият проблем в живота му. Нивото на кръвната му захар е под контрол и това е най-важно. Ако имате нежелани реакции, намалете дозата или сменете лекарството.

 • Н
  Наско Инджов
  Проверен коментар

  Първата седмица беше малко трудно. Често имах гадене и подуване на корема. Промених диетата си на нисковъглехидратна, страничните ефекти изчезнаха. Сега харесвам тези хапчета. Нивото на кръвната ми захар вече е наред.

 • АТ
  Ангел Терзиев
  Проверен коментар

  Използвам Глюкофаж основно, защото това хапче не предизвиква рязък спад в нивото на кръвната захар и не води до увеличаване на тегло. Преди използвах други лекарства, но напълнях.

 • ПД
  Петко Джамбазки
  Проверен коментар

  Лекарството работи добре, както и преди. Това хапче ме накара да се чувствам по-добре. Страхотно обслужване. Ще продължа да поръчвам Глюкофаж онлайн.

 • ВЖ
  Владо Желев
  Проверен коментар

  Моят ендокринолог, когато за първи път бях диагностициран с диабет, каза: „Има две неща, които никога повече не можете да ядете“. Започнах да се притеснявам, защото много обичам да ям, въпреки че теглото ми е нормално. И тогава тя добави, че това са "отрова и бисквитки с отрова". Разказвам тази история за всички, които казват, че са много ограничени в храната. От 6 месеца приемам Глюкофаж, за да контролирам нивото на кръвната си глюкоза. Спазвам диета, но това не ме притеснява.

 • ДП
  Десислава Панайотова
  Проверен коментар

  Глюкофаж работи много добре, и аз имам отлични резултати без никакви странични ефекти. Нямам наднормено тегло, но трябва да внимавам какво ям. Преди аз казвах: „Мога да ям почти всичко, каквото искам и да не напълнявам“. Сега съм на диета, макар че не е много строга. По този начин е по-лесно да се контролира кръвната картина.