Моята количка 0

Секс и сексуалност след 60

Общоприето е, че сексуалният живот е за млади мъже и жени. В стремежа си да задоволят своите физиологични нужди, младите хора активно правят секс и след като навършат напреднала възраст, напълно спират интимните контакти.
Експерти от развитите страни по света обаче смятат, че не бива да прекратявате секса в напреднала възраст. И като правило най-малко 40% от възрастните хора искат да имат редовен сексуален живот.

Според съвместно проучване, проведено от редица немски изследователски институции, включително Хумболтовия университет в Берлин, клиничния център Charité, почти една трета от хората на възраст от 60 до 80 години водят активен сексуален живот и получават не по-малко удоволствие от младите хора в възраст от 20 до 30. Но за мнозина това е табу и хората отказват интимност, когато навършат напреднала възраст.

Какъв е проблемът с намалената сексуална активност след 60?

Естественото стареене на тялото и на мъжете, и на жените е свързано с редица физиологични промени.

Жените преминават през периодите на менопауза и постменопауза. По време на постменопаузата сексуалните актове могат да причинят парене и болка, тъй като жлезите, отговорни за смазването, вече не работят добре. Сухота на гениталиите причинява дискомфорт, поради което жените се страхуват да имат интимност. Но приемането на допълнителни лекарства, като хормони, Виагра за жени, помага да се справите с тези симптоми. По отношение на този проблем можете да се консултирате с гинеколог, който може да реши проблема Ви.

Мъжете също преминават през естествена фаза на стареене, която може да бъде придружена от така наречената „мъжка менопауза“. На фона на намаляване на тестостерона и заболявания на сърдечно-съдовата система, еректилната функция се влошава. Много мъже се смущават от този проблем и се въздържат от интимност, въпреки че искат да правят секс. Но и това не е проблем. На пазара има повече от 30 различни лекарства (абсолютно безвредни за организма), с които можете да преодолеете този проблем.

По мнение на медицински експерти, нуждата от интимност и наслада не намалява с годините. Дори след 65 години сексуалното здраве остава важен аспект от психологическото и физическото благополучие.

Но продължаването на качествен сексуален живот на средна възраст е резултат от доверителна връзка с партньора и добро здраве.

За психологическите проблеми, които често са причина за сексуална дисфункция, трябва да се отделя толкова време, колкото и за физиологичните. Така че посещението на психолог и/или сексолог при проблеми в сексуалната сфера е задължително, и то не самостоятелно, а заедно със сексуален партньор.

Днес практически няма сексуална патология, с която медицината да не може да се справи. Ето защо не се срамувайте от своята сексуалност и естественото си желание. Сексът не е само част от репродуктивната функция за продължаване на живота. Това е физиологична потребност, която удължава живота и го прави по-добър, и особено след 60.


Назад към блога