Моята количка 0

Оригинални и генерични хапчета: каква е разликата?

Според международната класификация генеричен препарат е фармакологичен аналог на оригиналния патентован лекарствен продукт.

Генеричните хапчета се произвеждат по международни стандарти за качество, така че не могат да се считат за фалшифицирани и се продават свободно по целия свят. По правило всяко съществуващо лекарство има аналози, които са създадени след изтичането на патента на съществуващата марка. Това е стандартна фармацевтична практика.

Генеричните лекарства са толкова ефективни и безопасни за човешкото тяло, колкото и оригиналните патентовани лекарства.

Всеки аналог съдържа същото активно вещество като оригиналното лекарство, тъй като при производството им се използва подобна химична формула. Невъзможно е да се отклони от оригиналната химична формула при производството на генеричен препарат, тъй като преди влизането на фармацевтичния пазар, всяко лекарство преминава задължително тестване и само след като установено е съответствие на международните изисквания, се допуска за продажба.

Как се разработват генеричните лекарства?

Разработването и производството на медицински продукт е сложен многогодишен процес, който изисква големи финансови инвестиции и висококвалифицирани служители.

От началото на разработването на медицински продукт до навлизането му на фармацевтичния пазар са нужни 10 до 15 години. През този период фармацевтична компания провежда изследвания, клинични изпитвания върху животни, усъвършенства химическата формула и чака одобрение от висшите здравни отдели, преди да може да присъства на пазара.

Присъствието на търговска марка на фармацевтичния пазар е защитено с патент за кратък период. По правило срокът на патентната защита е от 6 до 12 години в зависимост от конкретни условията.

След изтичане на срока на патентна защита, фармацевтичните компании могат да закупят лиценз за използване на активното вещество за производството на аналогично лекарство под друга марка.

Продажбата на генерични препарати на международния фармацевтичен пазар е възможна само ако са изпълнени всички условия за производството на това лекарство съгласно съществуващата формула на оригиналния препарат.

Официалните производители на генерични лекарства могат да гарантират високото качество на своята продукция, тъй като използват същите химични вещества и технологии в производствения процес, както при производството на оригинално лекарство.

Каква е разликата между генерично лекарство и оригинално лекарство?

Разликата между генерично и оригинално лекарство е в цената. При пълно съответствие на всички фармакологични свойства на аналога и оригиналното лекарство, генеричният препарат винаги ще бъде по-евтин.

Ниската цена на генеричен препарат се постига за сметка на ниските производствени разходи. Многогодишното разработване на оригиналното лекарство включва огромни инвестиции. Както е известно, всички фирмени разходи се покриват от крайната цена на хапчета. И това са не само производствени разходи, но и разходи за маркетинг, логистика и други форми на промоция.

Генеричните лекарства се произвеждат според съществуващата химическа формула, така че производител не извършва изследователска работа. Съответно цената на генерични хапчета на международния пазар е няколко пъти по-ниска от цената на оригинално лекарство, тъй като не са необходими високи надценки за покриване на разходите за производство.

Може да има значителна разлика в цената между генерично лекарство и оригинално лекарство. Аналогът може да бъде 2-3 пъти по-евтин или цената му може да бъде дори 10-15 пъти по-ниска. Това зависи не само от активното вещество и сегмента, но и от размера на марката, произвеждаща лекарството. Например синята Виагра е 7-10 пъти по-скъпа от генеричните препарати, само затова Pfizer харчи милиони долари за маркетинг и трябва да покрие тези разходи за сметка на цената на хапчета.

При редовна употреба на лекарства генеричните лекарства винаги ще бъдат победители, тъй като купувачите получават за малко пари лекарство, което дава същия резултат като оригиналното лекарство.


Назад към блога